Regióny a strediská Bieloruska

Hlavným mestom je Minsk . Veľké mestá sú Gomel, Brest, Mogilyov, Grodno, Vitebsk . Lyžiarske strediská krajiny sú Silichi , Jakutsk , Mazyr a Logoisk . Zaujímavé sú výlety do národných parkov Bieloruska a hradov: Mirsky a Nesvizhsky. Bielorusko je rozdelené do 6 regiónov. Hlavné mesto krajiny, Minsk, sa považuje za samostatnú administratívnu jednotku.

bělorusko

  1. Najzápadnejším regiónom krajiny je Brestská oblasť. Jej hlavné atrakcie, pevnosť Brest a Belovezhskaya Pushcha, každoročne navštevujú desiatky tisíc turistov z Ruska a Európy. Keďže región sa považuje za hranicu, dopravná a hotelová infraštruktúra je pomerne dobre rozvinutá. V samotnom meste Brest je veľa útulných kaviarní a reštaurácií, kde môžete mať skvelú večeru za relatívne málo peňazí. Časť územia regiónu je súčasťou jedinečného etnokultúrneho regiónu na hraniciach Bieloruska, Poľska a Ukrajiny.
  2. Ďalším jasným západným bieloruským regiónom je región Grodno. Napriek svojej relatívne malej veľkosti je región Grodno veľmi bohatý na historické pamiatky. Každé malé mestečko sa môže pochváliť starodávnym kostolom alebo pravoslávnou cirkvou a starými uličkami. Tu sú hrady Lida, Novogrudsky a Mirsky . Nezabudnite navštíviť kráľovské mesto Grodno s jediným plnohodnotným historickým centrom v Bielorusku. Grodno, rovnako ako Brest, navštevuje veľa turistov a preto tu existuje veľa stravovacích zariadení, ktoré ponúkajú jedlá bieloruskej a európskej kuchyne.
  3. Vitebsk – najsevernejší región krajiny. Je súčasťou euroregiónu „Lake District“. Samozrejme, tu je viac ako 2800 jazier a 500 riek. Viac ako tretina oblasti, približne 60%, je pokrytá lesmi, väčšinou ihličnatými. Vitebskský kraj má bohaté kultúrne dedičstvo – viac ako 3 tisícky pamiatok histórie, archeológie, architektúry a kultúry. K dispozícii je 27 múzeí, 2 divadlá a filharmónia.
  4. Región Mogilev je najvýchodnejším regiónom krajiny. Región Mogilev je priemyselne rozvinutý región, existuje tu veľa veľkých priemyselných podnikov. Bohužiaľ, nie veľa historických pamiatok, ale miestni obyvatelia sa snažia prilákať turistov s dobrou službou a vytváraním nových rekreačných miest.

minks

  1. Región Gomel sa vyznačuje prirodzenou rozmanitosťou a bohatým výberom miest na odpočinok. Tu je národný park „Pripyat“. Toto je jediné miesto na Zemi, kde sa zachovali primitívne dubové lesy. A v druhom najväčšom meste Bielorusko, Gomel, turistov priťahuje nádherný palácový a parkový súbor, ktorý spája paláce Rumyantsevy a Paskevichi, zimnú záhradu, rozhľadňu, kaplnku a starý park.
  2. Minskský región je jediný, ktorý nehraničí s inými štátmi. Nachádza sa na križovatke najväčších dopravných trás medzi Európou a Ruskom, Ukrajinou a pobaltskými krajinami. V Bielorusku existujú také významné miesta ako hrad Nesvizh, pamätný komplex „Khatyn“, etnografické dediny v Strochitsy a Dudutki, jazero Naroch, les Nalibokskaya.

Nezaradené